Bakkerstraat 12 B, 6811 EG te Arnhem
Bentinckstraat 68 1, 6811 EE te Arnhem
Bentinckstraat 68 3, 6811 EE te Arnhem
Bentinckstraat 68 4, 6811 EE te Arnhem
Bentinckstraat 68 5, 6811 EE te Arnhem
Bentinckstraat 68 6, 6811 EE te Arnhem

Inleiding

Fors huis met fraaie, gave lijstgevel (XIXb), markant gelegen op hoek met Bentinckstraat. Twee kelderruimten met tongewelven (ws.XVI) en kaarsnissen. Deels 19de eeuws, oorspronkelijk bedrijfsmatig gebruikt, achterhuis met wat oudere onderbouw.

Het pand is in het tweede kwart van de 19de eeuw als geheel nieuwe invulling gebouwd op hoek Bakkers- traat/ Bentinckstraat. Van de voorganger resteert alleen de ws. 16de-eeuwse kelder onder het op de hoek gelegen deel. De kleine kelder aan de Bentinck- straat, welke een hoger vloerniveau bezit, kan in oorsprong hebben behoord tot een apart huis, dat bij de bouw van het nieuwe pand zal zijn gesloopt. De bebouwing op het smalle perceel rechts van het pand, thans inwendig met het hoofdblok verbonden, dateert grotendeels uit midden 20ste eeuw en be- hoort niet tot de monumentale onderdelen.

Omschrijving

Het pand ligt aan de oostzijde van de Bakkerstraat, op de zuidelijke hoek met de Bentinck- straat. Het pand bezit een rechthoekige plattegrond, drie bouwlagen en omlopend afgeplat schilddak met gesmoorde moderne pannen en enkele niet oorspronkelijke dakkapellen. Tegen de achtergevel staat tweelaags achter- bouw met plat dak. De gevels van het voorhuis zijn gemetseld in baksteen in kruisverband. De vier traveeen brede voorgevel sluit af met fors hoofdge- stel met ronde en rechthoekige casementen op het fries en bezit een hardstenen plint, waarin bij de vensters links kelderlichten met 3-licht- kozijnen met getoogde openingen. De vensters bezitten strekken, houten lekdorpels, kozijnen met duivejagerprofilering; in de eerste bouwlaag 8- ruits schuiframen, in tweede en derde bouwlaag 6-ruits schuiframen met persiennes. In de eerste bouwlaag rechts dubbele paneeldeur met gepro- fileerd kalf en 2-ruits bovenlicht.

De bakstenen zijgevel aan de Ben- tinckstraat bezit een gepleisterde plint. In de gevel bevindt zich een ingang met paneeldeur met 2-ruits bovenlicht. Geheel links een kozijn met middenstijl en twee 8-ruits schuiframen. In de tweede bouwlaag vier ven- sters, waarvan de linker twee oorspronkelijk zijn. Hierin een 6-ruits schuifraam en een gewijzigd raam. In de derde bouwlaag links twee vensters met 4- en 6-ruits schuiframen. In achtergevel (tweede bouwlaag) ingang met dubbele deur met 3-ruits bovenlicht en venster met 6-ruits schuifraam.

De gepleisterde achterbouw bezit in de gevel aan de Bentinckstraat drie vensters met enkelvoudige en dubbele 6-ruits schuiframen. In de tweede bouwlaag een kozijn met dubbel 4-ruits paneelluik met 5-ruits bovenlicht. In de achtergevel van deze achterbouw twee vensters met 6-ruits schuiframen en in het midden een zeer zwaar kozijn met 4-ruits deur. In de tweede bouwlaag drie vensters met bakstenen lekdorpels, diep liggende kozijnen met houten lateibalken en dubbele draairamen.

In het inwendige zijn onder meer van belang: Gewelfkelder onder het op de hoek van de Bentinckstraat gelegen gedeelte, bestaande uit langwerpige kelder met tongewelf haaks op Bakkers- traat en een hiervan gescheiden liggende kleine tongewelfkelder met de kruinrichting haaks op de Bentinckstraat. Deze laatste heeft een hoger vloerniveau en in de zuidgevel twee gekoppelde kaarsnissen. Van de oor- spronkelijke 19de eeuwse interieurelementen resteren geen belangwekkende onderdelen.

Waardering

Het huis met gave en karakteristieke vroeg 19de eeuwse hoofdvorm, gevels en detailleringen, inclusief achterhuis, is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Laatmid- deleeuwse kelders verwijzen naar historische verkavelingsstructuur. Voorts van stedebouwkundig belang vanwege de markante situering in de oostelijke gevelwand van de Bakkerstraat, op de hoek van de Bentinckstraat, voor welks karakter het pand eveneens van groot belang is. Voorts van belang als onderdeel van de oorspronkelijke nederzettingsstructuur (rooilijn, verka- veling) van de middeleeuwse stadskern.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis