Jorwerd A 1553
Jorwerd A 1552
Sluytermanwei 4, 9023 AB te Jorwert

Omschrijving

Herv. Kerk, toren en kerkhof. Eenbeukige dorpskerk uit tufsteen opgetrokken en grotendeels uit de romaanse periode stammend; het rondgesloten koor heeft onder de overkragingen bakstenen kopjes, 13e eeuw. De toren beneden uit tufsteen met rondbogige galmgaten waarin Bremerstenen deelzuiltjes is in baksteen verhoogd en vertoont spaarvelden met vlechtingen in de toppen van de zadeldakvormige beëindiging (oorsprong 13e eeuw). Op de hoeken 17e eeuwse zandstenen aanzetkrullen. De toren is in 1952 geheel herbouwd na instorting. In de kerk 17e eeuwse preekstoel, 17e en 18e eeuwse banken met blakers, 18e eeuwse orgelkast, een groot aantal 17e en 18e eeuwse zerken. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1799 gemaakt door A. van Gruisen. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van Hermanus, 1394, diam. 116 cm. en één van J. Borchhardt, 1749, diam. 106 cm. Mechanisch torenuurwerk J.F. Weule, Bockenem, eerste kwart 20e eeuw. Op de zuidmuur van de kerk zit een tweezijdige zonnewijzer, waarvan het ene vlak naar het zuidoosten en het andere naar het zuidwesten is gericht. Opschrift op zuidwest: A 16 HEERMA VIRTVTE. Op zuidoost: NON VI HANYA.

Nee Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Kerkhof