Sexbierum XX 605
Liauckamaleane 2, 8855 XJ te Sexbierum

Omschrijving

19e eeuwse (1862), uit gele friese steen opgetrokken, kop-hals-rompboerderij, waarvan kop en hals worden gedekt door met pannen belegde zadeldaken; van het rietgedekte schilddak van het bedrijfsgedeelte is het voorschild eveneens met pannen gedekt; uileborden aan voor- en achterzijde. De kop is deels onderkelderd en heeft vensters met verschillende detaillering, waaronder met zes- en meerruitsverdeling. Vlechtingen; staafankers; twee topschoorstenen; 1-steens strekken. Stookhok. Eenvoudig bakstenen stookhok onder met pannen belegd zadeldak; 20-ruitsvensters; staafankers; topschoorsteen. Omgrachting en windsingel (C 3068). Boerderij en stookhok staan op het omgrachte en deels nog met een windsingel beplant terrein van de voormalige Liauckemastate (in 1420 reeds vermeld, in 1824 gesloopt), waarop zich eveneens nog bevindt een 19e eeuws daglonershuisje (C 3067). Als toegang tot het terrein fungeert het 17e eeuwse (1604) poortgebouw van de voormalige Liauckemastate (C 2691).

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Arbeiderswoning(M)
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stookhok