Kerkeveld 2, 5437 BH te Beers NB

Omschrijving

St. Lambertuskerk; in 1890 naar ontwerp van de Roermondse architect C. Franssen gebouwde basilicale kerk. Het tegen de 15e eeuwse toren (reeds beschermd) aangebouwde kerkgebouw is opgetrokken in een streng gotische baksteenbouw en bestaat uit een driebeukig schip van 4 traveeën en een dwarspand, openend op het priesterkoor van een travee en met vijfzijdige koorronding; te weerszijden van de toren een kapel, aansluitend op de zijbeuken ; tegen de zuidzijde van het priesterkoor een ca. 1930 aangebouwde kinderkapel; schip en transept onder evenhoge zadeldaken met op de kruising een angelustorentje, koor onder zadeldak met schilden, zijbeuken onder lessenaardak en kapellen onder tentdaken, alle gedekt met leien; per zijbeuk travee twee gekoppelde spitsboogvensters; per transept- en schiptravee drie gekoppelde spitsboogvensters, waarvan het middelste hoger is dan uitersten; per koortravee een hoog spitsboogvenster; alle traveeen van elkaar gescheiden d.m.v. steunberen met hardstenen afdekplaten; in de eindgevels der transeptarmen vier gekoppelde spitsboogventers daarboven een roosvenster, het geheel omsloten door een spitsboognis, en in de geveltoppen vijf spitsboognissen met daarboven een oculus. Inwendig: gemetselde kruisribgewelven, waarvan de ribben neerkomen op colonnetten met kapitelen geplaatst tegen de bundelpijlers der spitsboogarkaden en die van de viering; tussen de scheibogen en de lichtbeuk een blindtriforium van zes spitsboognissen per travee; wanden witgesausd met lambrizering van geschilderde tapijten en kolommen, lijstwerk en gewelfribben in schoonwerk met zwarte en gele banden op de colonetten; zwart marmeren vloer in schip en transept; vloer van gebakken tegels met vier dierfiguren op de hoeken in het priesterkoor. Banken, hoofdaltaar, Maria-altaar, preekstoel (J. Thissen, Roermond, 1903), biechtstoelen (J. Thissen), houten beelden M. van Bokhoven en Jonkers,'s-Hertogenbosch en J. Thissen) en kruiswegstaties (H. van Geld) alle uitgevoerd in neo-gotisch trant; in het priesterkoor gebrandschilderde ramen van Frans Nicolas, daterend uit 1895 en voorstellend de zeven sacramenten; St. Lambertusbeeld van Pieter Verhoeven (Uden, ca 1770). Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1855 door F.C. Smits gemaakt. Na een ingrijpende ombouw omstreeks 1900 werd het orgel in 1987 gerestaureerd, van een nieuwe orgelkas voorzien en uitgebreid met een nieuw Onderpositief.