Karel Doormanlaan 2, 5953 EM te Reuver

Omschrijving

St. Lambertus, 1878-1880, J. Kayser. Uitgebreid 1907 en 1923 in dezelfde stijl. Driebeukige kruisbasiliek met transept ter hoogte van de zijbeuken. Rechtgesloten koor en zijkoren; alle eindgevels bekroond door trapgevels, die geleed worden door nissen. Het thans gepleisterde interieur heeft gelede pijlers en kruisribgewelven. De basilicale opzet spreekt uitwendig niet meer door de hoge zadeldaken op de brede zijbeuken. Toren met haakse steunberen en naaldspits naast de voorgevel. Vroeg werk van Kayser met invloeden van de Noord-Duitse baksteengotiek. Neogotisch hoogaltaar en triomfkruis. Verdere inventaris: een hardstenen doopvont; houten beelden: Madonna (XV A), H. Ambrosius (XVI A); H.Willibrordus (XV B), kruisbeeld (XVI); schilderijen op paneel (XVI A); twee taferelen, betrekking hebbend op de H. Lambertus.