Bergen op Zoom G 7275
Blauwehandstraat 35, 4611 RK te Bergen op Zoom
Blauwehandstraat 35 A, 4611 RK te Bergen op Zoom

zie ook monumentnummer 526414

Blauwehandstraat 35: In schoon metselwerk opgetrokken, gedeeltelijk onderkelderd woonhuis (XVIb) met verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak (nok I straat) met schild (voor; doorlopend in het dak van het buurpand nr 35a) en tegen blinde tuitgevel (achter); voorgevel ca. 1945 vernieuwd in rode baksteen en met op de verdieping 7-ruitsschuifvensters in oude kozijnen. Inwendig: kelder met tongewelf; samengestelde balklagen, waarvan op de verdieping de sleutelstukken met consoles gedeeltelijk zichtbaar zijn; eiken kap met drie kapspanten, elk samengesteld uit twee op elkaar geplaatste dekbalkjukken - de onderste met kromme, de bovenste met rechte spantbenen (bovenste dekbalkjuk bij voorste spant omwille van dakschild verwijderd) - en voorzien van gezaagde telmerken.

Blauwehandstraat 35a: Eind 17e eeuws, in schoon metselwerk opgetrokken woonhuis met verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak (nok // straat; doorlopend in het dak van het buurpand nr 35 en voorheen in dat van het buurpand nr 37); in de okerkleurig geverfde voorgevel op de begane grond een 6-ruitsschuifvenster en een deur met gedeeld bovenlicht, en op de verdieping twee 7-ruits schuifvensters in 18e eeuwse kozijnen; in de achtergevel een deur en 6-ruits schuifvensters. Inwendig: grenen balklagen en oorspronkelijke kap.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)