Bergen op Zoom G 5915
Fortuinstraat 23, 4611 NM te Bergen op Zoom

Omschrijving

Winkelpand, bestaande uit waarschijnlijk 16e eeuws, met twee tongewelven onderkelderd voorhuis met verdieping onder met oud-hollandse pannen gedekt zadeldak met schild aan straatzijde en tegen puntgevel met vlechtingen aan achterzijde en een vroeg 17e eeuws met twee tongewelven onderkelderd achterhuis met verdieping onder met kruispannen gedekt zadeldak met schild. Voor- en achterhuis hebben eiken moer- en kinderbalklagen. Kap van voorhuis bestaande uit tweejukkige schaargebinten met nokgebint en eiken gordingen, kap van achterhuis bestaande uit een eenjukkig schaargebint. In 1899 is het pand in- en uitwendig verbouwd door de arch. C.P.van Genkt. De voorgevel heeft een hardstenen plint, een houten winkelpui in neo-renaissance vormen met in het midden een inpandige winkeldeur, een rijk bewerkt smeedijzeren balkon en drie openslaande deuren met bovenlichten op de verdieping, drie tweedelige draairamen op zolderhoogte, een witte bepleistering met getrokken horizontale voegen boven de winkelpui, geprofileerde omlijstingen rond vensters en deuren en is afgesloten met een goot op klossen. In het interieur zijn van belang de uit 1899 daterende winkelbetimmering met bijbehorende toonbanken en de stucwerkplafonds in de winkel en de kamer achter de winkel (gepolychromeerd).

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)