Bergen op Zoom G 7619 A3
Bergen op Zoom G 7619 A2
Bergen op Zoom G 7619 A1
Lievevrouwestraat 28, 4611 JL te Bergen op Zoom

Omschrijving

HUIS met Empirelijstgevel in schoon metselwerk en voorzien van een Dorische kroonlijst, daterend uit het midden van de 18de eeuw. Gelegen op de hoek van de Morgenstraat. Het gehele pand wordt overdekt door een waarschijnlijk midden 19de-eeuwse kap, die toen, door verhoging van de zijmuren, in de plaats kwam van de kappen van het midden 15de-eeuwse voor- en achterhuis. In de nieuwe kap zijn gekantrechte eiken sporen van de oorspronkelijke kap opnieuw verwerkt. Van beide oorspronkelijke kappen zijn de onderste jukken nog aanwezig. Het voorhuis is vier traveeën diep en het achterhuis drie. De verdiepingsvloeren van het achterhuis liggen hoger dan die van het voorhuis. Beide waren voorzien van een houtskelet met moer-en-kinderbinten balklagen, sleutelstukken en consoles (in het achterhuis); alles nog in belangrijke mate aanwezig. Het voorhuis is gedeeltelijk onderkelderd. De kelder bestaat uit twee delen, die beide voorzien zijn van een tongewelf (parallel aan de straat) en waarvan het achterste deel gedeeltelijk onder het links ervan staande pand doorschiet. Vanuit de achterste kelder leidt een stenen trap naar boven; de wanden ervan zijn bezet met 18de-eeuwse mangaantegels. De achter- en rechter zijgevel bevatten nog belangrijke sporen van de oorspronkelijk en latere bouwgeschiedenis. Pand van belang vanwege zijn ligging en zijn architektuur- en bouwhistorische betekenis.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)