Bergen op Zoom H 6129
Bergen op Zoom, Schans met gracht en omdijking bij verdedigingswerken

Omschrijving

Aan het westelijk uiteinde van de voormalige Buitenhaven gedeelte van de stervormige schans met gracht en omdijking. Behorend tot de naar ontwerp en onder leiding van Menno van Coehoorn in 1698-1712 aangelegde vestingwerken. Deze schans is aangelegd op de plaats van een oudere fortificatie. Aan de noordzijde deels bewaarde kademuur, ca. 80 meter lang, waarin nog de oude doorgang/dijkopening naar de kade langs de voormalige buitenhaven. Baksteen: rood-bruin 21 a 22 x 10 a 11 x 4 a 4,2 cm. In de oude doorgang, ter weerszijde, verticaal ingemetselde in hardsteen uitgevoerde groeven, 16 cm breed en 10 cm diep, voor het aanbrengen van stormvloedschotten. Latere dijkdeur (1956) met ouder hangwerk. Aan de west- en zuidzijde grotendeels bewaarde omdijking van de schans met waterpartij op de plaats van de voormalige schansgracht. Eind jaren 1970 is het dijklichaam aan de boven- en binnenzijde verzwaard in het kader van de toen uitgevoerde dijkversterkingen. Gedeelte van 1698 tot 1712 onder leiding van Menno van Coehoorn aangelegde stervormige schans met gracht en omdijking van belang als Rijksmonument wegens de cultuurhistorische waarde in het bijzonder de geschiedenis van de nederlandse fortificatien".

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen