Kerkpad 1, 9905 RL te Holwierde

Omschrijving

Herv. Kerk op verhoogd kerkhof. Forse kruiskerk ontstaan uit een nog wel 11e eeuws tufstenen schip, waarbij in de 14e eeuw dwarspand en vijfzijdig gesloten koor zijn opgetrokken; alleen de kruising en de koorsluiting zijn overwelfd. Op de gewelven zijn schilderingen in verschillende lagen geconserveerd. Ook op de wanden van het schip zijn schilderingen bewaard. Tussen koor en kruising scheidingswand met oxaal. Tegen deze wand preekstoel met trap achterschot en klankbord. Avondmaalstafel met twee 17e eeuwse banken. Twee blokken banken, in een waarvan gesneden panelen met jaartal 1557. Blok banken met gesneden lijsten en bekroningen. Een 16e eeuwse, drie 17e eeuwse, twee 18e eeuwse en een 19e eeuwse predikantenzerken. Gedenkbord 1567. Klokkenstoel met klok van H. Kokenbacker, 1467, diam. 100 cm. Mechanisch torenuurwerk, zaagslagwerk, met electrische opwinding. Orgelkas uit 1663 met gesneden vleugelstukken (XIX).