Daniël de Brouwerstraat 45, 5427 EL te Boekel

Omschrijving

"Huis Padua" of "Oude Kluis", in 1742 gebouwd vanuit de Commanderij van Gemert ten behoeve van de Broeders Penitenten. In 1832 verbouwd en wat later uitgebreid tot verpleging van psychiatrische patienten. Thans onderdeel van het psychiatrisch ziekenhuis "Huize Padua". Het pand bestaat uit een rechthoekig blok (oudste deel) met een lage verdieping onder schilddak gedekt met pannen en schoorstenen op de nokeinden; haaks hierop - rechts, achter - staat de 19e eeuwse uitbreiding (oorspronkelijk kapel) eveneens met lage verdieping en onder met pannen gedekt zadeldak tegen puntgevel aan de achterzijde. Gepleisterde voorgevel en rechterzijgevel zijn voorzien van getrokken voegen in blokvorm (de blokken op de hoeken risaleren) en zijn afgesloten met een geprofileerde gootlijst. In de voorgevel op de begane grond 4 getoogde vensters met vierdelige ramen voorzien van roeden evenwijdig aan de zijden van elk raamdeel, op de verdieping 4 getoogde tweedelige vensters met dito roedenverdeling, in het midden van de gevel een dubbele deur met hoog, getoogd, vierdelig bovenlicht met dito roedenverdeling en links terzijde een lage getoogde deur met daarboven een klein venster met dito roedenverdeling. In de rechterzijgevel op de begane grond zes 25-ruits schuifvensters en een deur met bovenlicht, op de verdieping in het oudste deel vijf 4-ruits venstertjes en in het jongere, achterste deel vijf halfronde ijzeren vensters met randvork-tracering. In de puntgevel van de 19e eeuwse aanbouw drie ijzeren rondboogramen met kleine roedeverdeling en tandvorktracering in de kop, een blinde rondboognis, waarin het rechter venster oorspronkelijk gezeten heeft, en een 9-ruits zoldervenster. In twee gepleisterde gevels aan het binnenplaatsje drie getoogde vensters met kleine roedenverdeling,vijf 4-ruits vensters op verdiepingshoogte en twee deuren met bovenlichten.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid