Geesteren H 2050
Kerkplein 1, 7274 AP te Geesteren

Omschrijving

Herv. kerk. Op dorpsbrink met oude beplantingen gelegen laatgotische kerk, bestaande uit een enkelbeukig schip van drie traveeën, een smaller koor met driezijdige sluiting (alles ca. 1500) en een forse toren (XIV) met galmgaten, waarin romaans en vroeggotisch aandoende deelzuiltjes met kapitelen, bekroond door een zadeldak tussen trapgevels (ca. 1628). Restauratie 1929-'30, waarbij de overwelving met kruisribgewelven wederom is aangebracht. Eenklaviers orgel, in 1800 gebouwd door R. Knol voor de Herv. Kerk te Oosterwolde. In 1974 overgeplaatst en gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van G. Lansinck, 1591, diam. 130 cm. en één moderne klok. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk Sprakel, Goor, 1665, is buiten gebruik gesteld.