Complexgegevens

Complexnummer
499184

Omschrijving

Inleiding

Het agrarisch bedrijfscomplex bestaat uit een VILLA en een VEESTAL op een langerekte kavel. Het complex vormt thans geen bedrijfsmatige eenheid meer.

De villa in de trant van de Amsterdamse School is in 1928 gebouwd naar ontwerp van de architecten C.R. de Boer en G.M. van Manen uit Drachten (1927) in opdracht van J.K. Douma te Opeinde. Het betrof nieuwbouw van een ter plaatse afgebrande boerderij.

Villa en veestal liggen enigszins verhoogd. De villa werd door Doumabewoond, terwijl het voorste gedeelte van de veestal werd gebruikt als dubbele woning voor gezinnen van de vaste arbeiders.

De oriëntatie van de veestal is aangepast aan de richting van de verkavelingsstructuur: de villa staat haaks op de weg georiënteerd. De veestal staat ruim teruggerooid aan de westzijde van de villa; het aldus gecreëerde open terrein tussen beide gebouwen is een tuin. Op de keermuur in de hoek tussen veestal en villa was voorheen een pergola met zitbank en een vijver; de tuin wordt omzoomd door een haag.

Achter de veestal is in 1979 een ligboxenstal gebouwd; achter het woonhuis is recentelijk een houten garage gebouwd. Beide gebouwen zijn van ondergeschikt belang voor bescherming van rijkswege wegens geringe architectonische waarde.

Waardering

Het agrarisch bedrijfscomplex bestaande uit een villa en een veestal uit 1928 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, m.n. die van de boerderijbouw,

- het bijzonder belang van het complex voor de geschiedenis van de bouwkunst, nl. als exponent van de invloed van de Amsterdamse school,

- de bijzondere betekenis voor het oeuvre van de architecten C.R. de Boer en G.M. van Manen, die veel in Drachten hebben gebouwd,

- de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, versterkt door de hoge mate van architectonische eenheid van de complexonderdelen,

- het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek,

- de hoge mate van gaafheid van het exterieur,

- de hoge mate van gaafheid van het interieur van de villa,

- de hoge mate van uitzonderlijkheid van het boerderijtype.