Complexgegevens

Complexnummer
504631

Omschrijving

Inleiding

In 1899-1900 tot stand gekomen complex van VILLA met later bijgebouwd TUINHUIS. De vrijwel vrijstaande villa is ontworpen door L. Beirer in overgangsarchitectuur met invloeden van Art Nouveau. Opdrachtgever was J. Bakker. De bouwaanvraag werd tegelijkertijd ingediend met die voor de Van Eeghenstraat 62,64. Het complex bestaat uit de twee genoemde onderdelen villa en tuinhuis.

NB.: De uit 1927 daterende en in opdracht van H.D. Doodeheefver door H.D. Tabak gebouwde vrijstaande garage valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op een direct aan het Vondelpark grenzend perceel tot stand gekomen complex van stadse villa, in oorsprong met woonbestemming, in schilderachtige overgangsarchitectuur en een later bijgebouwd tuinhuis.

Waardering

Complex van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. De markante ligging aan de zuidelijke rand van het Vondelpark vormt een belangrijke toegevoegde waarde. Verder van belang als onderdeel van het enige in Amsterdam als zodanig gebouwde villapark. De detaillering en ornamentiek zijn gaaf bewaard gebleven. Met name de tegeltableaux in Art Nouveau zijn waardevol.