Complexgegevens

Complexnummer
504905

Omschrijving

Inleiding

Op een onregelmatig, meermaals geknikt terrein begrensd door de Amstelveenseweg, Cornelis Krusemanstraat en Pieter Lastmankade, tussen 1921 en 1926 gerealiseerd WONINGBOUWCOMPLEX bestaande uit zeven bouwblokken naar een ontwerp in Verstrakte Amsterdamse School-stijl van J.C. van Epen in opdracht van drie woningbouwverenigingen: de drie zuidwestelijk gelegen bouwblokken in opdracht van de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV); de drie in het midden gesitueerde bouwblokken in opdracht van de Coöperatieve Bouwvereniging 'Rochdale' U.A. en het noordoostelijk gelegen U-vormig bouwblok in opdracht van de Amsterdamsche Coöperatieve Onderwijzers Bouwvereniging U.A. (ACOB).

Het complex omvat de volgende onderdelen:

1. ACOB-blok.

2. ZW Rochdale-blok.

3. NO Rochdale-blok.

4. NW Rochdale-blok.

5. Oostelijk AWV-blok.

6. NW AWV-blok.

7. Zuidelijk AWV-blok.

Omschrijving

Het woningbouwcomplex bestaat uit een combinatie van vijf hoge en twee lage bakstenen bouwblokken, elk gebouwd op een verschillende plattegrond, respectievelijk gedekt door platte daken en zadeldaken met rode pannen. Zes van de zeven bouwblokken zijn voorzien van een gemeenschappelijke binnentuin bereikbaar via een rondboogvormige toegangspoort.Alle bouwblokken zijn in meer of meerdere mate voorzien van driezijdige erkers en van diverse steunberen die soms boven het dak uitsteken alsook van ijzeren hijsbalken. De in baksteen opgetrokken bouwblokken hebben alle een in donkerkleurige steen uitgevoerde plint die bij de ramen en deuren van de beganegrond wordt voortgezet. Bij de hoogbouw zijn zeker vijftien verschillende woningtypen toegepast; bij de laagbouw zes typen, alle variërend op het schema: woonkamer, twee of drie slaapkamers, keuken en W.C.

Waardering

Woningbouwcomplex van zeven bouwblokken van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige waarde als gevarieerde inventieve invulling van een belangrijk gesitueerd doch lastig verkaveld bouwterrein in de NW-hoek van het plan Zuid II van H.P. Berlage, met gebruik van gesloten bouwblokken, intieme pleinen en -deels - gemeenschappellijke binnentuinen. Bovendien van wezenlijk belang in het oeuvre van J.C. van Epen als eerste grootschalig woningbouwproject.