Complexgegevens

Complexnummer
511327

Omschrijving

Inleiding

Voormalige pastorie-complex bestaande uit 3 onderdelen: VILLA met KOETSHUIS en INGANGSPARTIJ gesitueerd aan de westzijde van de Middenweg en hiervan door een wegsloot gescheiden. De villa werd rond 1880 gebouwd als pastorie bij de Nederlands hervormde kerk aan de overzijde van de Middenweg en in oorsprong geheel omgeven door een ruime tuin. De architectuur is eclectisch evenals die van het achterliggende koetshuis. De ingangspartij bestaat uit een gemetselde boogbrug over de wegsloot met toegangshek en brugleuningen in ijzer.

Complex-omschrijving

De voormalige pastorie is op geruime afstand van de weg gesitueerd, vrijwel midden op het erf, en bevat twee symmetrisch ingedeelde bouwlagen onder dwars en pannen schilddak met gepleisterde decoraties. Het bijbehorende koetshuis bevindt zich op het achtererf aan de NO-zijde, en bevat één bouwlaag onder overstekend zadeldak met geschulpte windveren. De ingangspartij met ingezwenkte boogbrug en sierlijk gesmeed hekwerk bevindt zich aan de ZO-zijde.

Waardering

Het voormalige pastoriecomplex is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19de-eeuwse architectuur voor notabelen op het platteland. De voormalige pastorie heeft ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de 19de-eeuwse bebouwing aan weerszijden van de Middenweg, en wegens de historisch-functionele relatie met de kerk.