Complexgegevens

Complexnummer
512817

Omschrijving

Inleiding

De ST. FRANCISCUSKERK met PASTORIE, gelegen aan de Grote Dijlakker 7 en 8 te Bolsward, zijn gebouwd in respectievelijk 1932 en 1933 naar een ontwerp van de Nijmeegse architect H.C. van de Leur (1898- ) die was gevormd onder de vleugels van de Franse bouwmeester en geestelijke Dom Paul Bellot (1876-1944).

Het ontwerp voorziet in een sober bakstenen complex met expressionistische invloeden. Het interieur daarentegen is uitbundig en kleurrijk.

De kruiskerk heeft zijn ingang aan de zuid-oostzijde, gericht op de Grote Dijlakker. Voor de kerk ligt een klein omsloten plein met een afscheiding aan de Grote Dijlakkerzijde. Aan de zuid-westzijde van dit plein ligt de hoofdingang van de pastorie die met de kerk verbonden is. Aan de grote Dijlakkerzijde ligt voor de pastorie een tuin.

De kerk en pastorie zijn vrijstaand, maar zijn aan de Grote Dijlakkerzijde omsloten door bebouwing. Aan de achterzijde bij de absis is de kerk gelegen in een plantsoenaanleg welke ligt aan de Mariahof, waaraan het Kleine Gasthuis grenst. Onder de kerk door loopt een binnenwater, dat loopt vanaf het St. Anthony Gasthuis tot aan de Dijlakker ter hoogte van de Broerestraat. Naast de pastorie ligt de St. Martinushof waarin een gedeelte van het koor van de oude gesloopte kerk is opgenomen.

Achter de pastorie tegen de kerk aan is in 1992 een vergaderzaal gebouwd die niet onder de bescherming valt.

Waardering

Het complex bestaande uit de St. Franciscuskerk met de bijbehorende pastorie is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling;

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van de stad;

- vanwege de hoge mate van gaafheid van interieur en exterieur;

- vanwege de karakteristieke teruggerooide ligging aan de Grote Dijlakker.