Complexgegevens

Complexnummer
514353

Omschrijving

Kerkstraat 41;43;45;47;49;51;53;55;57;59;61;63;65;67;69;71;73

Complex

Inleiding

Speyaert van WoerdenHOFJE met TUINHEK, gebouwd in 1876 naar ontwerp van A.G. Tollenaar in eclectische stijl met aan de neogotiek ontleende stijlelementen. Bij testamentaire beschikking van Wilhelmina van Linschoten, weduwe van Antonius Speyaert van Woerden en bestemd voor katholieke alleenstaande vrouwen en weduwen van vijftig jaar en ouder. Officiële opdrachtgever de 'Conferentie van de O.L. Vrouwe der Vereeniging van den H. Vincentio van Paulo'.

Drie op U-vormige plattegrond gesitueerde bouwblokken die als hofje een tuin omsluiten die van de Kerkstraat wordt afgescheiden door een ijzeren hekwerk.

In het hoofdgebouw in de middenas van het hofje bevonden zich oorspronkelijk twee woningen beneden en de vergaderzaal van de vereniging op de verdieping.

N.B. Het complex is in 1991 gerestaureerd/gerenoveerd, waarbij de interieurs volledig zijn vernieuwd.

Het complex bestaat uit de volgende drie onderdelen:

1. HOOFDGEBOUW (middenblok met oneven nrs 51-63)

2. ZIJVLEUGEL (zd/w woonblok met oneeven nrs 41-49)

3. ZIJVLEUGEL (nd/o woonblok met oneven nrs 65-73)

Omschrijving

U-vormig HOFJE met middenblok, en twee zijvleugels, verbonden met het middenstuk door middel van een muur. Deze tussenmuren met poortje zijn uitgevoerd als trapgeveltje. Elk uit baksteen opgetrokken bouwblok bestaat uit één bouwlaag met een tussen trapgevels ingeklemd en door leien gedekt zadeldak. Elke woning heeft één toegang onder een korfboog, één raam met roedeverdeling onder een korfboog en een stenen dakkapel met tuitgevel. Hoofdingang in middendeel, nr 57, drie traveeën breed, twee bouwlagen hoog, onder zadeldak tussen trapgevels. De bouwblokken die de zijvleugels vormen zijn nagenoeg aan elkaar gelijk.

De grote tuin, ten dienste van het gehele complex, heeft een geometrisch padenbeloop en een sierlijk smeedijzeren hekwerk langs de straat in bijpassende vormgeving.

Waardering

Speyaert van WoerdenHOFJE, van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van laat-19de eeuws hofje met een door een hek afgesloten tuin. Voorts van architectuurhistorisch belang als gaaf voorbeeld van een hofje in eclectisch bouwstijl opgetrokken met aan de neogotiek ontleende invloed en als voorbeeld van het oeuvre van architect A.G. Tollenaar. Van stedebouwkundige waarde vanwege de situering en de ruime uitleg in het dichtbebouwde stadsdeel.