Complexgegevens

Complexnummer
514763

Omschrijving

Inleiding

Complex van twee rijen WONINGEN, in 1947-1948 gebouwd als middenstandswoningen van de types G en H, in opdracht van de Directie van de Wieringermeer afdeling Noordoostpolderwerken. De Bouwkundige Afdeling van deze dienst was verantwoordelijk voor het ontwerp en de constructie van de twee rijtjes van zes woningen met garageblokken tussen de woningen. De vormgeving en de detaillering van de woningen zijn verwant aan die van de toen nog in zwang zijnde Delftse School. Hoewel er hier en daar wijzigingen aan de gevelopeningen en in het inwendige hebben plaats gevonden zijn de hoofdzaken van het woningbouwcomplexje intact gebleven. De woningen staan aan een straat, die centraal ligt in de oorspronkelijke stedenbouwkundige opzet van Emmeloord.

Omschrijving

Het complex is opgebouwd uit twee, in het verlengde van elkaar staande rijtjes woningen met tussen de woningen instaande garageblokken. De linker rij van zes woningen met de huisnummers 1-11 is samengesteld uit een serie van vier woningen met balkon (links) en een dubbel woonhuis zonder balkons (rechts). De woningen hebben een verdieping onder een met gesmoorde grijze pannen gedekte zadeldaken. Voornoemde bouwdelen zijn met elkaar verbonden door middel van een minder hoog opgaand blokje van drie garages die eveneens staan onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. De rechter rij van zes woningen met de huisnummers 13-23 is vergelijkbaar met de andere rij. Het garageblokje tussen beide woningdelen bevat echter slechts twee garages. De hoekwoningen hebben vrijstaande garages in de achtertuin. Deze garages vallen ook onder de bescherming. De achtergevels en het inwendige van de woningen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Het complex van twee rijen woningen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

- Het complex heeft cultuurhistorische waarde als een goed en een vrij gaaf voorbeeld van de vroege na-oorlogse woningbouw in Emmeloord, alsmede als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling in de Noordoostpolder.

- Het complex is van architectuurhistorisch belang vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de bijzondere detaillering en materiaalgebruik.

- De woningen hebben stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke visuele en functionele samenhang tussen de samenstellende delen, vanwege de stedenbouwkundige kwaliteiten en vanwege de situering, verbonden met het oorspronkelijke ontwerp en de ontwikkeling van Emmeloord.

- Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur van de woningen.