Complexgegevens

Complexnummer
515025

Omschrijving

Inleiding

Uit twee onderdelen bestaand hofjescomplex van de Groeneveldstichting. Deze is genoemd naar erflater dominee E.C. Groeneveld en is opgericht in 1878 door de Nederduits Hervormde Gemeente. Het complex bestaat uit het vroegere woonhuis van ds. Groeneveld aan de Oude Vest, uitgevoerd in eclectisch neo-renaissancistische trant en een langgerekte reeks van acht hofjes woningen in de vroegere tuin, uitgevoerd in 1882 in sobere eclectische trant en in oorsprong bestemd voor predikantsweduwen en bejaarde predikantsdochters. Architect was W.F. van der Heijden. In de tuin staat ondermeer een oude beuk. Het complex maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht Leiden.

Omschrijving

De op het water van de Oude Vest georiënteerde, rijk versierde voorgevel van het herenhuis bevat de entree naar het erachter gelegen hofje. Deze bestaat uit acht woningen met verdieping, die alle zijn ondergebracht in een lang noord-zuid gericht volume, dat in twee fasen is gebouwd.

Waardering

Het complex van de Groenveld Stichting is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, als uitwendig en functioneel gaaf bewaard voorbeeld van charitatieve huisvesting in combinatie met een herenhuis in de late negentiende eeuw, met in hoofdvorm en detaillering kenmerkend onderscheid naar de oorspronkelijke functie. Tevens is het complex van belang wegens de inwendig bewaard gebleven regentenkamer en de beeldbepalende situering van het voormalige predikantenhuis in de historische gevelwand aan de Oude Vest.