Complexgegevens

Complexnummer
515312

Omschrijving

Inleiding

Complex "Hayemaheert" genaamd, bestaande uit een DWARSHUISBOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR en een BRUGGETJE over de gracht. De boerderij is in 1875 in opdracht van H.H. Dijkema gebouwd in de plaats van een oudere die werd afgebroken toen de nieuwe gereed was. De huidige boerderij, die is opgetrokken in een Eclectische trant, ligt buiten het oude erf aan de rand van de wierde van Warffum, omringd door een ruime tuin. Het pand ligt met het voorhuis naar de Stationsweg gericht. Over de gracht die de tuin van de boerderij scheidt van de weg naar het station ligt het BRUGGETJE, dat in dezelfde tijd is aangelegd als de boerderij. Het achtererf van de boerderij is bereikbaar vanaf de Oosterstraat via een oprijlaan met aan weerszijden boombeplanting en een sloot.

In 1970 werd het rietdak van de schuur bedekt met asbest golfplaten. Achter de boerderij werd in 1938 een vrijstaande gereedschappenschuur gebouwd en in 1946 rechts van de hoofdschuur een garage. Beide bijgebouwen, die wegens onvoldoende kwaliteit buiten de bescherming vallen, zijn ontworpen door A. Lanting. In 1992 werd er een vrijstaande kapschuur aan het complex toegevoegd, die vanwege zijn leeftijd eveneens buiten de bescherming valt.

Waardering

Complex bestaande uit een dwarshuisboerderij met aangebouwde bijschuur en bruggetje, van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit de tweede helft van de 19de eeuw in Eclectische trant

- vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de verschillende onderdelen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de samenstellende onderdelen

- vanwege de markante ligging aan het eind van de wierde tegenover het station.