Complexgegevens

Complexnummer
515965

Omschrijving

Inleiding

Complex "Koloniehuis Zwartendijk" omvat een voormalig KINDERKOLONIEHUIS met bijbehorend ZIEKENPAVILJOEN uit 1910, gebouwd naar ontwerp van de Alkmaarse architect P.N. Leguit met stijlkenmerken van de Neo-Renaissance. De opdrachtgeefster was het "Centraal Genootschap voor Kinderherstellings- en vacantiekolonies". In het trappenhuis bevindt zich de herdenkingssteen die oorspronkelijke boven de entreepartij was bevestigd. De tekst luidt: "Centraal Genootschap voor Kinderherstellings- en vacantiekolonies, KOLONIEHUIS ZWARTENDIJK, de gelden voor dit koloniehuis werden bijeengebracht door het damescomite ter wille van het kind, bijgestaan door talrijke plaatselijke comite's. Het hoofdcomite bestond uit de dames J. Peck, presidente BUSSUM, A. Benraadt, vice-presidente HAARLEM, B. van Buuren, 1e secretaresse AMSTERDAM, L.M.N. Wertheim, penningmeesteresse AMSTERDAM, M.L. Abeleven HILVERSUM, A.N. Heybroek BAARN, W. Munnik ALKMAAR." Van oorsprong heeft een lighal van het complex deel uitgemaakt (gebouwd in 1933 en gesloopt in 1985; eveneens een ontwerp van P.N. Leguit). Het koloniehuis is tot begin jaren tachtig als zodanig in functie geweest; sinds 1985 fungeert het als gemeentehuis van Egmond.

Omschrijving

Het koloniehuis is gesitueerd in het uiterste noorden van Egmond aan Zee, net buiten het dorp in de duinen; het gebouw is in verband met de functie op het zuiden georiënteerd. Het ziekenpaviljoen ligt noordoostelijk achter het voormalige koloniehuis op circa 50 meter afstand. Het koloniehuis is vanaf de hoofdweg bereikbaar via een oplopende toegangsweg het duin op. Ten oosten van het hoofdgebouw is via een voetpad het kleine voormalige ziekenpaviljoen bereikbaar.

Waardering

Het complex "Koloniehuis Zwartendijk", bestaande uit een voormalig koloniehuis met bijbehorend ziekenpaviljoen, uit 1910 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuws kinderkoloniehuis in de trant van de Neo-Renaissance in het Noordzeekustgebied naar ontwerp van P.N. Leguit. Het complex heeft situationele waarde vanwege de samenhang tussen functie en ligging in het duingebied.