Complexgegevens

Complexnummer
516063

Omschrijving

Inleiding

R.K. kerkelijk complex 'St. Cornelius', bestaand uit een KERK uit 1901-'02 en een bijbehorende PASTORIE uit 1902 ten zuiden hiervan. De kerk, een georiënteerde kruisbasiliek met toren op de zuidwesthoek, is gewijd aan Sint Cornelius. Kerkgebouw en pastorie werden ontworpen door de Schager architect P. Snel Rzn. in neoromaanse respectievelijk eclectische trant. Aannemer was de firma J.H. van Groenendael uit Amsterdam. Na de oplevering van het kerkgebouw in april 1902 werd de naastgelegen, uit 1855-'56 daterende voorganger van de Haarlemse architect H.H. Dansdorp gesloopt om plaats te maken voor de pastorie (opgeleverd op 4 november 1902).

Omschrijving

De kerk en de door een laag tussenlid daarmee verbonden pastorie zijn opvallend gesitueerd op een T-kruising in het centrum van het buurtschap Dusseldorp en in de zicht-as van de Kerkweg. Het tussenlid is in de jaren zeventig van de twintigste eeuw aan de voorzijde uitgebreid met een moderne rouwkapel, waarvan de voorgevel in stijl en materiaalgebruik aansluit bij de kerk en pastorie.

Waardering

Het rooms-katholiek kerkcomplex 'Sint Cornelius' is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een neoromaanse kerk uit het begin van de twintigste eeuw. Het complex heeft tevens situationele waarde vanwege de markante stedenbouwkundige situering in het buurtschap Dusseldorp.