Complexgegevens

Complexnummer
516632

Omschrijving

Inleiding.

Aan de Molenstraat 61 bevindt zich de vrijstaande VILLA 'De Omval' (voorheen 'Molenweide') (1), met rechts naast de oprit een lage SCHUUR (2). Het waarschijnlijk in opdracht van fabrikant Van Oerle gebouwde complex dateert uit circa 1901 en behoort stilistisch tot de Neo-Renaissance.

In 1958 is op het erf een nieuwe garage gebouwd, die buiten de bescherming valt. In de villa hebben in 1967 bij een verbouwing diverse kleine wijzigingen plaatsgevonden in het interieur en in de vensters van de uitbouw aan de achterzijde.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang daar het architectuurhistorische waarde bezit. Het is van bijzonder belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de rijk gedetailleerde ornamentiek alsmede de bijzondere samenhang tussen het exterieur en onderdelen van het interieur. Verder bezit het complex ensemblewaarden. De villa en schuur vormen tesamen met de tuin en het sierhek een typerend ensemble, dat met een situering langs een van de uitvalswegen een karakteristiek deel uitmaakt van de historische bebouwing in dit deel van Boxtel. Verder is het complex van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en diverse onderdelen van het interieur.