Complexgegevens

Complexnummer
518773

Omschrijving

Inleiding

LAGERE SCHOOL met HOOFDONDERWIJZERSWONING in Traditionalistische stijl, gelegen in het Villapark Tongelre. De bebouwing met omringende grond beslaat het gehele gebied tussen de Reigerlaan, Fazantlaan, Eksterlaan en grenst aan de achterzijde van de bebouwing aan de Parklaan.

De school is in 1914 gebouwd in opdracht van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, opgericht op initiatief van een aantal niet-katholieke Eindhovense industriëlen en notabelen (onder meer Philips) om een tegenwicht te kunnen bieden aan het grote aantal scholen op katholieke grondslag. Architect J.W. Hanrath (Hilversum) ontving de opdracht voor het ontwerp van de lagere school.

Omschrijving

De lagere school domineert het complex door haar omvang. De voorzijde van het gebouw ligt aan de Reigerlaan. Naast het schoolgebouw staat de voormalige onderwijzerswoning (Reigerlaan 1). Beide gebouwen zijn in dezelfde bouwtrant uitgevoerd. Aan de kant van de Reigerlaan wordt het gebouw van de straat gescheiden door middel van een bakstenen muurtje waarop een smeedijzeren hek is geplaatst. Ter plekke van de ingang is hierin een poort aangebracht. Bij de onderwijzerswoning is eenzelfde hek aanwezig.

Waardering

Het complex van school met annexen is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het Nutsonderwijs in het interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl, de deatillering en als voorbeeld van het werk van de architect Hanrath. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het complex is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur. Het is als geheel betrekkelijk zeldzaam.