Complexgegevens

Complexnummer
519115

Omschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit de midden in de dorpskom van Ulvenhout gelegen R.K. Neo-Gotische KERK (onderdeel I) en PASTORIE (onderdeel II) met Neo-Renaissance kenmerken, beide uit 1903 gebouwd naar ontwerp van architect C.F. van Hoof uit Tilburg.

De rooms-katholieken van Ulvenhout kerkten voor de Reformatie (1648) in de huidige Sint Laurentiuskerk, van het dorp Ginneken (Breda) en in drie omliggende kapellen. Deze kerkruimten werden toen toegewezen aan de hervormden.

Tussentijds kerkten de katholieken waarschijnlijk in het oude jachtslot "Grimhuysen" van de heren van Breda, dat toebehoorde aan Filips van Nassau, een zoon van Justinus van Nassau, die van 1600 tot 1625 gouveneur van Breda was geweest. In 1742 werd naast dit jachtslot aan de Dorpstraat een schuurkerk gebouwd. De schuurkerk stond op de plaats waar nu het kerkhof ligt. Van de schuurkerk resteert een gedeelte van de lange zuidelijke zijmuur.

Omschrijving

De huidige kerk en pastorie liggen aan de Dorpstraat.

Westelijk van de huidige kerk lag het slot Grimhuysen. Restanten van dit slot zijn na de sloop in 1904 opgenomen in de verbindingsgang die ligt tussen kerk, pastorie en schansmuur.

Het zijn een Renaissancistisch natuurstenen poortje en twee hekpijlers bekroond door een leeuwenkop. Deze restanten zijn reeds beschermd.

Waardering

Het kerkcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als toonbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme, met name de opeenvolging van schuurkerken en neokerken, die hier tastbaar is vanwege de incorporatie van oudere onderdelen in het huidige complex. Tevens is het complex architectuurhistorisch waardevol als vertegenwoordiger van het werk van de in Noord-Brabant actieve architect C.F.

van Hoof (Tilburg). Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de stedenbouwkundige structuur van de dorpskom. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven.