Complexgegevens

Complexnummer
519136

Omschrijving

Inleiding.

Aan de westelijke zijde van de Kerkstraat staat, in de kom van het dorp Zeeland, het complex van de parochie H. Jacobus, bestaande uit een PASTORIE (1) in neo-renaissancestijl, een KERKGEBOUW (2) in neo-gotische stijl, een KERKHOFKAPEL annex BAARHUIS (3) in neo-gotische stijl en een HEILIG HARTBEELD (4).

Het complex ligt wat terug van de weg; de pastorie wordt er van gescheiden door een tuin, terwijl de noordelijk van de pastorie gesitueerde kerk gebouwd is ten westen van de direct aan de straat staande voorloper van het huidige gebouw, waardoor een fors voorplein is ontstaan. Het kerkhof ligt achter de kerk en wordt aan de westelijke zijde deels begrensd door de kerkhofkapel. Het Heilig Hartbeeld staat tegen de tuin van de pastorie; de oorspronkelijke situering van het beeld was bij de kerktoren.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kerkelijk centrum. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en de combinatie van kerk, pastorie en kerkhofkapel en is van kunsthistorisch belang door de interieuronderdelen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van een typerend Brabants kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven en van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.