Complexgegevens

Complexnummer
521262

Omschrijving

Inleiding.

Complex van twee onderdelen, een KLOOSTER met RECTORAAT (I) en een KAPEL (II). Het KLOOSTER met RECTORAAT werd gebouwd in 1869-72 naar ontwerp van P.J.H. Cuypers in een voor kloosters gebruikelijke zakelijke Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl met invloeden van Neo-Renaissance. Achter het klooster ligt een grote KAPEL, gebouwd in 1939 naar een ontwerp van architect J.J.M. van Halteren. De kapel is gebouwd in een Traditionalistische stijl. Oorspronkelijk hoorden bij het klooster diverse schoolgebouwen. In de jaren '80 van de 20ste eeuw is het grootste deel daarvan gesloopt ten gunste van een uitbreiding van het kloostergebouw.

Omschrijving.

Het complex bevindt zich in het centrum van Veghel, naast de Rooms Katholieke kerk met het kerkhof en in de directe nabijheid van de pastorie en congregatiekapel. Het klooster bestaat uit drie vleugels op een U-vormige plattegrond. Deze wordt gesloten door de daarachter liggende kapel.

Waardering.

Het complex van twee onderdelen, een Klooster met Rectoraat (I) en een Kapel (II) is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, het is een uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk opkomst en bloei van de katholieke congregaties en is tevens een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de detaillering. Vooral de kapel is ook van architectuurhistorisch belang vanwege de bouwstijl en plaats die het gebouw inneemt in het oeuvre van de architect Van Halteren. Het is gaaf bewaard gebleven.