Complexgegevens

Complexnummer
523252

Omschrijving

Inleiding en omschrijving

In het beschermde gezicht Griendtsveen bevindt zich een viertal ophaalbruggen te weten nabij de Apostelweg, de Kanaalweg en de Ericaweg in het oostelijk deel van Griendtsveen. De ophaalbrug bij de Helenaveenseweg is door modernisering in een onvoldoende authentieke staat om bescherming op rijksniveau te rechtvaardigen.

De drie bruggen dateren van omstreeks 1905 en dienden en dienen voor de doorgang van het verkeer in het veendorp Griendtsveen.

De toegepaste bouwmateriaalen zijn in hoofdzaak staal voor de draagconstructies en balans en hout voor het dek.

De ophaalbruggen bij de Kanaalweg en de Apostelweg zijn van het zogenoemde type A1. De ophaalbrug bij de Ericaweg is van het type A2.

Waardering

De ophaalbruggen zijn van geschiedkundig belang voor de ontwikkeling van het veendorp Griendtsveen. De bruggen zijn tevens van bouwhistorisch belang voor de typologische ontwikkeling van ophaalbruggen en voor de geschiedenis van de bouwtechniek. De bruggen bezitten hoogwaardige esthetische kwaliteiten. De bruggen maken deel uit van het veendorp Griendtsveen waarvan de cultuurhistorische waarde groot is. De bruggen bezitten bouwtechnisch een gave en herkenbare constructie. Qua vormgeving komen dergelijke bruggen elders in Nederland niet voor. Op basis van deze waarden bezit de ophaalbruggen van Griendtsveen algemeen belang.