Complexgegevens

Complexnummer
524448

Omschrijving

Inleiding

In 1874 aangelegde Algemene Begraafplaats met bijbehorend POORTGEBOUW en DOODGRAVERSWONING. Het centrale deel van poortgebouw - de entree tot de niet onder de bescherming van rijkswege vallende begraafplaats - is gebouwd in 1874, in een aan het Neo-Classicisme verwante bouwstijl. In de loop van de 20ste eeuw is het gebouw uitgebreid met twee, in dezelfde bouwstijl opgetrokken zijvleugels. De rechts en ten noorden van het poortgebouw gesitueerde doodgraverswoning is waarschijnlijk eveneens gebouwd in 1874, maar heeft meer de kenmerken van het Eclecticisme.

Omschrijving

Een symmetrisch poortgebouw met vleugels, die de entree vormt tot een *negentiende eeuwse begraafplaats. De bijbehorende, in een afwijkende bouwstijl uitgevoerde doodgraverswoning staat rechts van het gebouw en vormt er een functionele en - in mindere mate - visuele eenheid mee.

Waardering

Het complexje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde:

- vanwege de oorspronkelijke functie van de samenstellende onderdelen.

- vanwege de karakteristieke, negentiende eeuwse vormgeving en vanwege de detaillering en het materiaalgebruik van de samenstellende onderdelen.

- vanwege de situering en de bijzondere functionele en visuele samenhang tussen de gebouwen en de niet onder rijksbescherming vallende begraafplaats.

Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.