Complexgegevens

Complexnummer
524885

Omschrijving

Inleiding

Rooms-katholiek scholencomplex "Koornlaan" uit 1927 bestaande uit een voormalige JONGENSSCHOOL en een voormalige KLEUTER- EN MEISJESSCHOOL, gebouwd naar ontwerp van de Haagse architect Nic. Molenaar jr. Met zijn markante kapvormen en bescheiden metselwerkaccenten kan het complex stilistisch tot de interbellum-architectuur gerekend worden. Opdrachtgever was het bestuur van de Onze-Lieve-Vrouwestichting te Amersfoort. De eerste steen van het schoolcomplex - deze bevindt zich rechts van de hoofdingang van de meisjesschool (Koornlaan 2) - werd gelegd op 5 mei 1927 door de deken van Alkmaar en op 5 januari 1928 vond de opening plaats. De (voormalige) kleuterschool bevat een rijk interieur in art-décostijl, met onder meer een achthoekige glas-in-loodkoepel en tegeltableaus waarop sprookjes staan afgebeeld.

De scholen liggen tegenover elkaar aan weerszijden van de Koornlaan.

Omschrijving

Complex van twee schoolgebouwen ter weerszijden van de Koornlaan. De voormalige jongensschool aan de zuidwestkant van de Koornlaan is opgetrokken op onregelmatig grondplan evenwijdig aan de Koornlaan. De hoofdingang bevindt zich in een uitbouw middenvoor aan de straatzijde. De tegenoverliggende kleuter- en meisjesschool omsluit een evenwijdig aan de Koornlaan gelegen rechthoekig schoolplein en heeft een plattegrond in de vorm van een brede "U". De vleugel rechts (ZO) van het schoolplein wordt gevormd door de gymnastiekzaal; in de linker vleugel en het linker gedeelte van de hoofdvleugel was de kleuterschool ondergebracht, toegankelijk via een afzonderlijke ingang in de hoek. De in de hoofdvleugel gesitueerde voormalige meisjesschool (nu basisschool "De Kring") heeft evenals de jongensschool middenvoor een uitgebouwde hoofdingang. Alle drie scholen hebben overigens ook aan de achterzijde een ingang. De schoolgebouwen zijn, op de twee gymnastiekzalen na, grotendeels twee bouwlagen hoog, en voorzien van met rode pannen gedekte zadeldaken. De achtzijdige koepel boven de voormalige kleuterschool heeft een met rode leipannen gedekte achtzijdig tentdak. Het buitenmuurwerk is boven een trasraam van rode waalklinkers opgetrokken in gele machinale baksteen. Naast baksteen is veelvuldig gebruik gemaakt van uitgewassen grindbeton, onder meer voor de lateien en lekdorpels. De ramen zijn uitgevoerd in staal.

Waardering

Het rooms-katholieke scholencomplex "Koornlaan", bestaande uit twee schoolgebouwen, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van scholenbouw uit het interbellum met een uitzonderlijk rijk art déco interieur. Het schoolcomplex is tevens van belang als kenmerkend werk uit het oeuvre van architect Nic. Molenaar jr.