Complexgegevens

Complexnummer
526153

Omschrijving

Inleiding

Het complex bestaande uit MISTHOORNHUISJE en de nabijgelegen LICHTWACHTERSWONING is gelegen nabij de haven van het voormalige eiland Schokland. Beide gebouwtjes zijn gebouwd na de ontruiming van het eiland in 1859 en hadden een functie die vooral van belang is geweest voor de scheepvaart op de Zuiderzee. Beide gebouwtjes verloren hun oorspronkelijke functie met de inpoldering van het betreffende deel van de Zuiderzee.

De "Lichtwachter" is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd als lichtwachterswoning in opdracht van Waterstaat. Toen het bij het restant van de haven, op het noordelijke deel (de woonterp Emmeloord) van het voormalige eiland Schokland staande pand met de inpoldering de oorspronkelijke functie verloor deed het tot 1980 nog dienst als woning en opslagruimte. Vervolgens werd het inwendig verbouwd en zo nu en dan gebruikt als groepsaccommodatie. In 1996 is het inwendige opnieuw gewijzigd en sindsdien functioneert het pand als vergaderruimte. Het huis staat op korte afstand van het voormalige misthoornhuisje. Ook dit huisje is inwendig ingrijpend gewijzigd in 1996. Sindsdien heeft het in de zomermaanden een functie als informatiegebouwtje. Tussen het voormalige misthoornhuisje en de "Lichtwachter" stond vroeger een ijzeren vuurtorentje. Ook dit torentje verloor met de inpoldering van de Zuiderzee zijn functie en is vervolgens afgebroken. De gebouwen maken deel uit van het voormalige eiland Schokland dat in 1995 door Unesco op de Werelderfgoed lijst is geplaatst.

Omschrijving

Ensemble van twee, één bouwlaag onder kap tellende, in baksteen opgetrokken huisjes met rechtgesloten gevelopeningen. Het inwendige van beide, op korte afstand van elkaar staande panden is ingrijpend verbouwd en zijn derhalve voor de bescherming van ondergeschikt belang. De exterieurs zijn vrijwel ongewijzigd gebleven.

Waardering

Het misthoornhuisje en de lichtwachterswoning zijn van algemeen belang vanwege de grote cultuurhistorische waarde, de architectuurhistorische waarde en de ensemblewaarde.

-\tDe huisjes zijn van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere, onlosmakelijk met het voormalige eiland Schokland verbonden functies en vanwege de hiermee samenhangende typologie.

-\tDe huisjes hebben ensemblewaarde als essentiële onderdelen van een groter landschappelijk geheel (het voormalige eiland Schokland) en vanwege de onderlinge visuele en functionele samenhang.

-\tDe huisjes hebben architectuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke, aan de functie gerelateerde hoofdvorm en vanwege de detaillering.

-\tDe huisjes hebben vanwege de oorspronkelijke functie tevens grote zeldzaamheidswaarde.

-\tDe huisjes zijn bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur.