Complexgegevens

Complexnummer
526833

Omschrijving

Complexomschrijving:

Inleiding

Vlak achter een uit 1790 daterend blokvormig landhuis en waarschijnlijk oorspronkelijk daartoe behorend, ligt aan het einde van een lange oprijlaan met volwassen laanbeplanting een uit circa 1900 daterende LANGGEVELBOERDERIJ (nr. 97), waarvan een gedeelte (nr. 99) blijkens muurankers uit 1695 stamt. Evenwijdig aan het huis staat een VLAAMSE SCHUUR die dateert uit XIXA. Woonhuis en schuur zijn opgetrokken in ambachtelijk-traditionele stijl met streekeigen kenmerken.

Omschrijving

De eenlaagse langgevelboerderij uit circa 1900 is gebouwd tegen het woongedeelte van een langgevelboerderij uit 1695. Het geheel is onder één zadeldak gebracht. Door de combinatie van een woonhuisgedeelte, een breder bedrijfsgedeelte - beide uit circa 1900 - met een woonhuisgedeelte uit 1695 is een symmetrisch geheel ontstaan. Evenwijdig aan de langgevelboerderij staat een gaaf bewaarde Vlaamse schuur van buitengewoon forse afmetingen. Daarin zijn tevens een graanschuur, wagenschuur en paardenstal ondergebracht.

Waardering

Het samenstel van een langgevelboerderij van rond 1900 met het zeventiende-eeuwse woongedeelte van haar voorganger is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van een boerenbedrijf waarin verschillende generaties gelijktijdig leefden en werkten. De boerderij is van architectuurhistorisch belang vanwege de combinatie van een zeventiende-eeuwse vormentaal met die van rond 1900, bovendien vanwege de aanwezigheid van een aantal gaaf bewaard gebleven details aan in- en exterieur. Er is sprake van ensemblewaarde vanwege de context van boerderij met Vlaamse schuur in een agrarisch, parkachtig landschap met hoog opgaand geboomte in de onmiddellijke nabijheid van een groot herenhuis.