Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
24403
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82646/108
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Leeuwarden B 5036
Tweebaksmarkt 25, 8911 KW te Leeuwarden

Omschrijving

Post- en Telegraafkantoor, gebouwd in 1902-1904, naar ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters in diens zeer persoonlijke mengstijl.

Omvangrijk onderkelderd gebouw op rechthoekige plattegrond, rustend op deels natuurstenen sokkel, opgetrokken in neogotische- en neorenaissance vormen uit rood-bruine friese "drielingsteen" en gedekt door met leien belegde zadeldaken, met vorstkammen van kruisbloemen, tegen trapgevels.

Verlevendiging der muurvlakken door onder meer hardstenen cordonlijsten en dorpels, speklagen en omlijstingen; verglaasde profielsteen voor rollagen onder dorpels en profiellijsten boven kozijnen; gewone profielsteen voor omlijsting en traceringen; Bentheimer zandsteen voor afdekkings- en aanzetstukken, versieringen, balustrades, rondboogfriezen en beeldhouwwerk; dakgoten en klossen van hardsteen; gietijzeren sierankers.

De voorgevel bestaande uit twee hoekrisalieten met trapgevel en door balustrade afgezet middengedeelte; regelmatig asymmetrische indeling door dubbele terugliggende ingang, waarboven het opschrift POST EN TELEGRAAFKANTOOR, rondboogvensters op begane grond en verdieping en spitsboogvensters in de trapgevels en dakkapellen op zolderhoogte.

Inwendig de voormalige wachtzaal, overspannen door een op de late-Engelse-gotiek geïnspireerde a jour bewerkte ziende bekapping.

In de achtergevel van het postkantoor is een zeventiende-eeuws poortje opgenomen, zichtbaar aan de Galileeër Kerkstraat.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw