Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
24915
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82921/178
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Leiden I 3533
Hooglandse Kerkgracht 42, 2312 HV te Leiden

Omschrijving

1. PAND met gevel met rechte kroonlijst en pilasters. Gevel vormt een geheel met nr 44. (monumentnummer 24916). 1e helft 17e eeuw.en maakt deel uit van een gesloten gevelwand. Het pand heeft ensemblewaarde als een karakteristiek onderdeel van een gesloten gevelwand in het beschermde stadsgezicht.

2. WINKELPUI

Inleiding

De winkelpui is omstreeks 1885 geplaatst in de gevel van dit zeventiende eeuwse, waarschijnlijk als woonhuis gebouwde pand. Het betreft een voor de bouwtijd typerende, rijk gedetailleerde pui met de kenmerken van het Eclecticisme en het representatieve karakter van de negentiende eeuwse winkelarchitectuur.

Omschrijving

Hoge, symmetrische, in hout opgetrokken winkelpui boven een natuurstenen plint. Deels gebouchardeerde hardstenen plint met profiel en risalerende eindstukken, die fungeren als aanzet voor de pilasters. Gecanneleerde hoekpilasters met cartouches met rolwerk in de onderste geleding. De eveneens gecanneleerde pilasters aan weerszijden van de deur voorzien van spaarveldjes. Pilasterbekroningen in de vorm van composietkapiteeltjes. Diepliggende tweeruits etalagevensters met geprofileerde kozijnen. Bovenzijde van de bovenramen en het bovenlicht van de deur in de vorm van een gedrukte keperboog met sluitstukjes en voluten in de bovenhoeken. De zwikken tussen de keperboog en de getordeerde onderkant van de sterk geprofileerde kroonlijsten zijn ingevuld met ijzeren krullen. Kroonlijst met schelpmotieven en kuifjes boven het midden van de vensters en consoles met festoenen boven de kapitelen. Onder de verkropte bovenrand van de kroonlijst een eierlijst. Pilasters bekroond door gebogen frontons met rozet. Entree met oorspronkelijke negentiende eeuwse deur onder een geprofileerd kalf met huisnummer 42 tussen een schelpdecoratie en een convexe welving. Vorm en omlijsting van bovenlicht vergelijkbaar met die van de etalageramen maar met een sterkere - onder een kuifje liggende- knik in de keperboog. Bekroning boven het entablement in de vorm van een gebogen fronton met in de boogtrommel een invulling van barokke, florale decoraties en een heraldisch schild met twee gekruiste sleutels (stadswapen van Leiden). Deur met profiellijst rondom het deurvenster, snijwerk met rozet aan de onderkant van de deur en een aedicula-achtige versiering met eierlijst en driehoekig fronton aan de bovenkant. Driehoekige diamantkoppen in de zwikken boven dit fronton. Van het oorspronkelijke winkelinterieur is alleen een stucversiering aan het plafond bewaard gebleven.

Waardering

De winkelpui heeft algemene cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een ontwikkelingsfase in de winkelarchitectuur. Het is van algemeen architectuurhistorische belang als een rijk gedetailleerd, vrijwel gaaf specimen van negentiende eeuwse winkelarchitectuur met de specifieke stylistische kenmerken van de tijd waarin het is gebouwd.

De pui is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)