Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
41650
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82853/157
Kadastrale aanduiding
Zwolle F 5406
Diezerstraat 124, 8011 RL te Zwolle

Omschrijving

Inleiding

WINKEL met BOVENWONING met een lijstgevel uit het begin van de negentiende eeuw en winkelpui uit de tweede helft 19e eeuw.

Het pand staat in een gesloten gevelwand, waarin verschillende winkels mee bovenwoningen. In het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht. De kapvorm is eind jaren dertig gewijzigd in een afgeknot dak.

Sinds 1877 is in het pand een winkel gevestigd; daarvoor was het een timmerwerkplaats. Het huidige interieur is van omstreeks 1920. De plafondschilderingen zijn in 1890-'91 gerealiseerd.

Omschrijving

Boven de winkelpui zijn twee verdiepingen opgetrokken in bruine baksteen. afgesloten door een kroonlijst onder een afgeknotte kap met zwarte Hollandse pannen. De winkelpui op de begane grond wordt beëindigd met een houten kroonlijst. gedragen door twee hoekpilasters op hardstenen voet met diamantkop. De pui bestaat boven een (geschilderd) hardstenen trasraam uit twee rechtgesloten etalageruiten ter weerszijden van een (nieuwe) glasdeur. Deze worden van elkaar gescheiden door houten profiellijsten op een hardstenen voet. Links daarvan bevindt zich een paneeldeur onder bovenlicht. Op de eerste verdieping drie H-vensters onder strek; op de bovenste verdieping drie vierkante vierruitsvensters.

Het winkelinterieur is grotendeels in oorspronkelijke staat met betimmering en vaste kasten; plafondschildering met florale motieven.

Waardering

De winkel en bovenwoning zijn van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege: de negentiende eeuwse lijstgevel de negentiende eeuwse winkelpui en de combinatie van heide de gaafheid van de voorgevel, pui en delen van het winkelinterieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis