Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
46566
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82852/95
Kadastrale aanduiding
Deventer E 12227
IJsselstraat 2, 7411 NX te Deventer
IJsselstraat 4, 7411 NX te Deventer
IJsselstraat 6, 7411 NX te Deventer
IJsselstraat 8, 7411 NX te Deventer

Omschrijving

Omvangrijk, uit twee bouwlichamen samengesteld, in aanleg laat-gotisch hoekhuis (vermoedelijk XVIb, met wijzigingen uit midden XVII A, XIX en XX.

Opgetrokken uit baksteen op onderkeldering, overkluisd door respectievelijk ton- en troggewelven, twee lagen tellend en gedekt door een met pannen belegd schilddak tegen 19e-eeuwse geprofileerde rechte kroonlijst aan Noordenbergstraatzijde; vensterdetaillering (waaronder zesruitsschuif- en T-vensters) en bepleistering 19e-eeuws; goot gedeeltelijk op klossen; schoorstenen; staafankers.

Inwendig van belang onderkeldering, laat-gotische balklagen met consoles met peerkraalmotief en dito midden-17e-eeuwse met geprofileerde consoles en kapconstructie, met "Vlaamse" telmerken.

In aanleg laat-gotisch (XVIb) uit twee bouwlagen bestaand hoekhuis met 19e-eeuwse detaillering en bepleistering, van belang om zijn ligging op de hoek van de Noordenbergstraat en de IJsselstraat, onderkeldering, samenstelling, kapconstructie met "Vlaamse" telmerken en balklagen met laat-gotische peerkraalconsoles en eerste-helft-17e-eeuwse balklagen met geprofileerde consoles.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)