Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
333028
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82665/159
Kadastrale aanduiding
Broek in Waterland B 2126
Havenrak 3, 1151 AE te Broek in Waterland

Omschrijving

In oorsprong wellicht 18e-eeuws, houten woonhuis op bakstenen voet, opgetrokken op T-vormige grondslag onder pannen zadeldak met ingezwenkt schild aan de achterzijde en rechte gootlijsten langs de lange zijden.

De tuitgevel aan de voorzijde bevat in het midden de ingangsdeur - voorzien van een gietijzeren roostervulling met middenornament en van een snijraam in het bovenlicht - en links daarvan een schuifvenster waarvan de negenruitsverdeling deels is vervangen door een T-raam; de licht overstekende top bestaat uit staand beschot - in tegenstelling tot het liggend beschot met messing en groef met hollijst in de meeste der overige wanden - en bevat een vierruitsvenster en geprofileerde afdeklijsten.

De linkerzijgevel bezit een stel inrijdeuren met achtlicht terzijde, een zij-ingang en rechts een negenruits-schuifvenster, dat evenals dat van de voorgevel van luiken is voorzien.

Aan de rechterzijde een uitbouw in verwante trant, met bakstenen waterput.

Achter het woonhuis een houten kaakberg uit de bouwtijd, onder pannen zadeldak tussen houten puntgevels met staand beschot; de dakpanlagen zijn hieronder doorgetrokken, vrijwel tot op de grond, en bij de twee andere zijden tot halverhoogte, boven de gepotdekselde benedenwanden.

Karakteristiek Waterlands woonhuis met kaakberg, als zodanig van belang wegens architectonische en oudheidkundige waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)