Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
421733
Complexnummer
421506 - Eijsden
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82670/75
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Eijsden D 6180
Bij Graaf de Geloeslaan 8, 6245 AS te Eijsden
Bij Graaf de Geloeslaan 12, 6245 AS te Eijsden

Omschrijving

MUUR, BORDES EN KELDER.

Rode 18e-eeuwse bakstenen muur, die de erfafscheiding van de moestuin en boomgaard naar de Graaf de Geloeslaan vormt. De muur is tevens voor een groot deel keermuur van een naar de moestuin en boomgaard gekeerd rechthoekig langwerpig bordes, dat aan deze en aan de korte zijde eveneens door een rode bakstenen muur wordt gekeerd en dat de helft van de gehele lange zijde van de moestuin en boomgaard beslaat. Het bordes met keermuren dateert waarschijnlijk uit de 18e eeuw en diende vermoedelijk voor de expositie van oranjerieplanten. Centraal aan de lange zijde van het bordes een hardstenen bordestrap van acht ook aan de zijkanten inspringende treden met na de zesde trede een centraal gelegen rechthoekig hardstenen platform. Het bordes is met graszoden bedekt.

Aan de rechterzijde van het bordes de rechthoekige toegang naar de met een bakstenen tongewelf overwelfde groente- en fruitkelder met aarden bodem, die zich onder een groot gedeelte van het bordes uitstrekt. In de naar de boomgaard en moestuin gerichte keermuur van het bordes drie rechthoekige ontluchtings- en lichtopeningen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 421506. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen