Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
450408
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82870/171
Kadastrale aanduiding
Utrecht B 4875
Brigittenstraat 17, 3512 KJ te Utrecht

Omschrijving

Pand van middeleeuwse oorsprong met 17e eeuwse voorgevel, in de 19e eeuw verbouwd tot lijstgevel en gepleisterd. Twee bouwlagen en kap met de nok loodrecht op de straat.

Het pand, van rond 1500, kreeg in de eerste helft van de 17e eeuw een nieuwe trapgevel van drie traveeën breed. In de 19e eeuw werd deze met behoud van de indeling aangepast aan het Zocherkarakter dat deze omgeving ging kenmerken, door vervanging van de geveltop door een lijstbeeindiging boven de twee ramen van de ruime zolder, die met verhoogde borstweringen en hoog geplaatste kap, haast het karakter van een tweede verdieping kreeg. De voorgevel heeft een hardstenen plint, de kozijnen zijn 19e eeuwse schuifvensters. Voor het pand ligt een hardstenen stoep.

Tijdens een verbouwing kwam een deel van de balklaag boven de beganegrond aan het licht met een gemenageerd peerkraalsleutelstuk. Het is een strijk- sleutelstuk onder een moerbalk en sloot in de oorspronkelijke situatie aan bij een binnenmuur die van de hoofdruimte een achterkamer afscheidde, die rechts een (niet onderkelderde) doorgang vrijliet.

Het pand is van bouwhistorisch belang en kenmerkend voor de 19e eeuwse facelift die deze omgeving onderging in aansluiting op een nieuw stedebouwkundig ontwerp.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis