Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
452732
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82987/6
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage P 7099
Jan van Nassaustraat 35, 2596 BM te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding.

Herenhuis uit 1899 in overgangsarchitectuur op rechthoekige plattegrond naar het ontwerp van J. Mutters, gebouwd in opdracht van de familie Wirtz. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwingOmschrijving.

Dit herenhuis uit 1899 is in een internationaal georienteerde overgangsstijl met Art Nouveau decoratie's vormgegeven. Het wordt door een rijk gedecoreerd smeedijzeren hekwerk, dat in dezelfde stijl is uitgevoerd, van de straat gescheiden.

Het pand bestaat uit souterrain, beletage, twee verdiepingen en een zolder onder een met pannen gedekte, samengestelde kap en is twee traveeën breed; een smalle rechtertravee en een brede linkertravee. De rechter travee heeft over twee bouwlagen een halfronde erkeruitbouw. Hierboven kraagt de zolderverdieping uit. Deze rust op consoles en eindigt in een puntgevel. De gevel is in schoon metselwerk opgetrokken met hardstenen sierbanden en vensteromlijstingen. De topgevel heeft banden in hardsteen die een imitatie van vakwerk oproepen. Het souterrain is met hardsteen bekleed en vertoont Art Nouveau beeldhouwwerk.

De ingangspartij is getoogd en heeft een deels in natuursteen uitgevoerde omlijsting, dat de deur, zij- en bovenlicht verenigt. Zowel de deur, het siersmeedwerk en het glas-in-lood van de ingangspartij zijn in Art Nouveau uitgevoerd. Boven de ingangspartij bevindt zich een gevelsteen met decoratief schilderwerk en bouwjaar anno 1899. De eertijds aangebrachte sgraffitodecoratie met plantmotieven in de geveltop is verdwenen.

Waardering.

Herenhuis met hekwerk van architectuurhistorisch belang als een waardevol voorbeeld van overgangsarchitectuur met Art Nouveau decoraties; hoofdvorm, detaillering en toegepaste materiaal zijn gaaf. Tevens van belang als opvallend werk binnen het oeuvre van de architect J. Mutters.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1899
1899
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Mutters. J. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur