Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
459762
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82884/82
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage E 3793
Oranjestraat 6 E, 2514 JB te 's-Gravenhage
Oranjestraat 6 G, 2514 JB te 's-Gravenhage
Oranjestraat 6 D, 2514 JB te 's-Gravenhage
Oranjestraat 6 F, 2514 JB te 's-Gravenhage
Oranjestraat 6 B, 2514 JB te 's-Gravenhage
Oranjestraat 6 C, 2514 JB te 's-Gravenhage
Oranjestraat 6 A, 2514 JB te 's-Gravenhage
Oranjestraat 6, 2514 JB te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding.

Voormalig herenhuis op rechthoekige plattegrond uit circa 1875 in eclectische stijl ontworpen door de architect J.J. Delia als onderdeel van een ensemble van drie herenhuizen. Omschrijving.

Linker pand, op de hoek met de Amaliastraat, onderdeel van een symmetrisch opgezet blok van drie eclectische voormalige herenhuizen nummers 6, 8 en 10, bestaande uit kelder, lage parterre, beletage, hoge derde verdieping en lage vierde verdieping onder een laag deels met mastiek en deels met zink gedekte kap; 11 vensterassen breed en drie vensterassen diep. Het middelste pand, nummer 8, heeft een breedte van drie vensterassen, waarvan de middelste als risaliet met ingang is opgevat. De beide flankerende huizen, nummer 6 en 10, beslaan elk vier assen. In de laatstgenoemde huizen bevindt zich de risaliet met ingang in de op een na buitenste vensteras. De parterre van de voorgevel en linker zijgevel is bekleed met gebosseerde hardsteen en wordt afgesloten door een hardstenen cordonlijst. Voor het overige zijn de gevels in schoon metselwerk uitgevoerd. Vleugeldeuren met gesneden trumeau in de voorgevel; hierboven balkons van hardsteen op in hardsteen gebeeldhouwde voluutconsoles. De beletagevensters in de risalieten hebben licht getoogde kroonlijsten op consoles; de vensters hierboven bezitten geprofileerde omlijstingen met oren en stucbekroningen Onder de vensters van de eerste verdieping geprofileerde, door consoles gedragen vensterbanken die deel uitmaken van de geprofileerde waterlijst tussen beletage en eerste verdieping. Hoofdgestel, versierd met gesneden blad- en eierlijsten; versierde klossen onder de kroonlijst. De meeste vensters bezitten gietijzeren raamhekjes. De linkerzijgevel heeft in de eindtraveeen ter hoogte van de derde en vierde bouwlaag blindnissen, waarvan de omlijsting hetzelfde is als die van de vensters. Deze gevel is even rijk behandeld als de voorgevel. De achtergevel is beduidend soberder van karakter met deels nog authentieke vier- en zesruitsschuifvensters. Nummer 6 heeft aan de achterzijde een houten veranda tegen de beletage. Waardering.

Pand van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van rijke eclectische woningbouw uit het derde kwart van de 19e eeuw. Als onderdeel van een symmetrisch opgezette groep van drie herenhuizen en vanwege de relatie met het naburige rijke huizenblok Oranjestraat 4 uit dezelfde bouwperiode heeft het tevens een belangrijke ensemble- en stedebouwkundige waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1875
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Delia, J.J. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur