Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
459766
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82884/133
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage E 2444
Paleisstraat 2, 2514 JA te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding.

Voormalig herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1883 in eclectische stijl ontworpen door de aannemer-architecten Van Lith en van Dam. Omschrijving.

Aan drie zijden vrijgelegen pand op de hoek van het Noordeinde en de Paleisstraat bestaande uit een kelder en drie bouwlagen onder een met leien gedekte mansardekap, drie vensterassen breed en twee vensterassen diep. De bakstenen lijstgevels met hardstenen plint zijn gepleisterd; tegen de risalieten een geblokte bepleistering. Balkon op consoles boven de deur, geprofileerde waterlijsten, vensters met omlijsting van pilasters; in de tweede verdieping met gebogen en driehoekige frontons op consoles. Onder de kroonlijst voluutconsoles met bladversieringen. Boven de risalieten dakkapellen met gebroken frontons en obelisken. De quasi 18e-eeuwse roedenverdeling in de vensters is van recente datum; oorspronkelijk bezaten de vensters T-ramen. In het interieur zijn vermeldenswaard het trappenhuis met balustrade en stucdecoraties uit de bouwtijd. Voor de zijgevel aan de Paleisstraat is een gietijzeren sierhek met bekronend denneappelornament op gemetselde voet. Waardering.

Pand met sierhek van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van rijke eclectische woningbouw uit het derde kwart van de 19e eeuw. Een belangrijke toegevoegde waarde vormt de markante stedebouwkundige situering op de hoek van de Paleisstraat en het Noordeinde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1883
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Dam, van ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur
Lith, van ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur