Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468974
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82858/105
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Assen I 13946
Assen I 7621
Markt 17, 9401 GT te Assen
Markt 17 A, 9401 GT te Assen
Markt 18, 9401 GT te Assen

Omschrijving

Inleiding

De omstreeks 1915 gebouwd WINKEL annex WOONHUIS is gebouwd in een vooral in het tweede decennium van de twintigste eeuw in zwang zijnde bouwstijl, die verwant is aan het negentiende eeuwse (neo-)klassicisme en bekend staat als Um 1800-stijl. Het pand maakt deel uit van een vrijwel gesloten straatwand.

Omschrijving.

Het pand heeft twee en drie bouwlagen onder een grotendeels plat dak met aan weerszijden met tuiles du nord gedekte dakschilden. De symmetrische voorgevel is opgetrokken uit oranje en rode verblendsteen en wordt geleed door lisenen. De winkelpui is grotendeels vernield door ingrijpende wijzgingen, waardoor alleen de hardstenen muurdammen en plinten onder de rechter etalagevensters nog oorspronkelijk zijn. De rest van de façade is vrijwel geheel intact gebleven met handhaving van de rechtgesloten vensters met hardstenen onderdorpels en roedenverdeling in bovenlichten onder strekken. De hoger opgaande middenpartij met een tweede verdieping is vier-assig en heeft aan weerszijden een liseen die wordt bekroond door een hardstenen kapiteel met eierlijst. Deze middenpartij heeft een klassicistische gevelbeeindiging in de vorm van een entablement, waarboven een fronton met gepleisterd tympaan onder zadeldak. De lagere gevelpartijen zijn twee traveeën breed met op de verdieping twee keer twee rechtgesloten vensters onder een uitgemetseld gevelveld met keperfries. De hoger opgaande hoeklisenen worden bekroond door een hardstenen versiering met bol. Boven de uitkragende, op klampen steunende goten bevindt zich in beide, met muldenpannen gedekte dakschilden een originele houten dakkapel met fronton. De rechter zij- gevel en de achtergevel zijn opgetrokken in gewone machinale baksteen en zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Het karakteristieke pand is een eenvoudige, maar goede representant van een vroeg twintigste eeuwse bouwstijl, die overigens in de winkelarchitectuur weining werd toegepast. Het pand is derhalve van architectuurhistorisch belang en heeft tevens ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van dit deel van het stadscentrum, dat behoort tot het beschermd stadsgezicht.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1915
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver