Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
470142
Complexnummer
469890 - Vliek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82656/190
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Meerssen K 222
Bij Vliek 1, 6235 NR te Ulestraten

Omschrijving

WESTELIJK BOUWHUIS. Rechthoekig in witgeschilderde rode baksteen opgetrokken bouwhuis uit ca. 1800, met zwart geschilderde onderdorpel, onder met zwarte pannen gedekt wolfsdak. Het bouwhuis is aan de ZW-zijde door middel van een aan de straatweg 'Vliek' gelegen korfboog-vormige poort, waarin dubbele deuren met visgraatmotief in zwart-wit, met het hoofdgebouw verbonden. De naar de straat gerichte gevel aan de NW-zijde van dit bouwhuis vertoont een onregelmatige vensterindeling; ongeveer halverwege de gevel op de eerste verdieping een 6-ruitsvenster. Links hiervan beganegronds drie 6- ruitsvensters en op de eerste verdieping recht erboven drie identieke vensters. Evenals de overige vensters en deuren van het westelijke bouwhuis zijn deze vensters van hardstenen kozijnen voorzien. Voorts zijn er recentelijk enkele nieuwe vensters aangebracht.

De naar het hoofdgebouw gerichte ZW-gevel vertoont in de topgevel een liggende ovale vensteropening. Eronder twee rechthoekige vensters met ovale openingen. Beganegronds een onlangs geplaatst vensterkozijn.

De naar de binnenplaats gerichte gevel wordt onderbroken door de haaks erop geplaatste muur met het gebouw van het rentmeesterskantoor en de hondehokken. Links van de muur beganegronds drie dubbele deuren met visgraatmotief in zwart-wit met smaller centraal gelegen halfrond 3-ruits bovenlicht. Boven de linker en middelste deur respectievelijk een 6-ruitsvenster en een dubbel luik met visgraat-motief in zwart-wit. Rechts van de muur een in vier traveeën gelede gevelpartij met aan de rechterzijde een 8-ruitsvenster, links hiervan een deur met 2-ruits bovenlicht, die wordt voorafgegaan door een hardstenen stoep van twee treden, links hiervan wederom een 8-ruitsvenster en uiterst links en klein 6-ruitsvenster.

Tegen de topgevel van de naar de tiendschuur gerichte gevel een bel, waarvan het hangsel in twee horizontale haaks in de muur gestoken balken is gehangen. Het westelijke bouwhuis is door middel van een aan de straat (Vliek) gesitueerde korfboog-vormige poort met dubbele deuren met het oostelijke bouwhuis verbonden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 469890. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.