Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
470147
Complexnummer
469890 - Vliek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82657/32
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Meerssen K 222
Vliek 1, 6235 NR te Ulestraten

Omschrijving

PIJLERS EN HEK. Dubbel smeedijzeren op de as van de oprijlaan gesitueerd hek, dat geflankeerd wordt door mergelstenen pijlers in Lodewijk XVI-stijl uit de tweede helft van de 18e eeuw. Het spijlenhek wordt door een dubbele regel iets onder het midden in twee velden geleed. Het onderste veld is van een extra reeks spijlen voorzien, die tussen de twee genoemde regels in een ruitvormig motief met ingezwenkte zijden wordt beëindigd. De geleding in twee velden door een dubbele regel is doorgetrokken in de vleugelstukken ter weerszijden van het hek; deze vleugelstukken zijn over hun gehele lengte van dubbele spijlen voorzien. Aan de bovenzijde worden het hek en de vleugelstukken eveneens door een dubbele regel afgesloten. Hek en vleugelstukken worden door een bovenstuk met voluten, guirlandes en traliewerk bekroond.

De pijlers aan weerszijden bestaan uit een vierkante sokkel op een iets breder vierkant voetstuk; de sokkel wordt door een kroonlijst, waarboven een mergelstenen trappyramide, afgesloten.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 469890. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen