Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
475935
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82935/194
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage P 7461
Javastraat 2 B, 2585 AM te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding

Aan drie zijden vrijstaande villa uit 1908, gebouwd in een historiserende bouwstijl door de architecten A.P. Smits en H. Fels in opdracht van de meubelfabrikant Klaas Gerardus Pander.

Omschrijving

Villa op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekt samengesteld schilddak, vijf vensterassen breed. De gevels zijn van baksteen op hardstenen plint, gedeeltelijk gebosseerd uitgevoerd en voorzien van friezen met tegelpatronen. De hoeken van het souterrain worden gemarkeerd door natuurstenen blokken. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een cordonlijst. De getoogde ingang is in de rechteras gesitueerd en bezit een monumentale, natuurstenen omlijsting met geprofileerd lijstwerk en zijlichten met gietijzeren roosters. De omlijsting wordt afgesloten door een rijk gebeeldhouwde kroonlijst. Daarboven is een roosvenster met glas-in-lood en smeedijzeren zonnemotief, aan weerszijden afgesloten door dubbele pilasters. Het balkon boven het roosvenster is segmentvormig en bezit een balustrade met afgeplatte zuilen en siersmeedwerk. De rechteras is hoger opgetrokken tot een bakstenen dakkapel met driedelig venster, bekroond door een gebogen bakstenen fronton. De linker drie vensterassen zijn over alle bouwlagen tot een driezijdige erker uitgebouwd; het dak hiervan wordt bekroond door een piron.

De schuifvensters zijn in kleine roeden onderverdeeld en op de bouwlagen voorzien van luiken. De kroonlijst rust op houten klossen. Het dak bevat twee dakkapellen, waarvan een met een gebogen fronton, en hoge gemetselde schoorstenen.

Voor het souterrain bevindt zich een smeedijzeren hek. De schuifvensters zijn in kleine roeden onderverdeeld en op debouwlagen voorzien van luiken. De kroonlijst rust op houten klossen. Het dak bevat twee dakkapellen, waarvan een met een gebogen fronton, en hoge gemetselde schoorstenen.

Voor het souterrain bevindt zich een smeedijzeren hek.

Waardering

Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een pand in een historiserende bouwstijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van drie in een verspringende rooilijn gebouwde villa's uit dezelfde periode heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de belangrijke stedebouwkundige situering op de kruising Javastraat-Laan van Meerdervoort-Zeestraat-Scheveningseweg.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1908
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Fels, J. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur
Smits, A.P. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur