Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
477396
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82887/85
Kadastrale aanduiding
's-Gravenhage P 9277
Scheveningseweg 12 A, 2517 KT te 's-Gravenhage

Omschrijving

Inleiding

Herenhuis uit 1868, gebouwd door de aannemer-architecten Bernhard Kuhnel en Johann Diedrich Meiners in eclectische bouwstijl. Het huis vormt onderdeel van drie aaneengesloten herenhuizen in een ontwerp: Scheveningseweg 8, 10 en 12/12a.

In 1967 is ten behoeve van de kantoorfunctie een aantal doorgangen gemaakt tussen de nummers 10 en 12/12a. Toen is ook de lichtkap in het trappenhuis van nummer 12 dichtgezet. In 1983 werd een liftschacht geplaatst.

Omschrijving

Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit souterrain, twee bouwlagen en mezzanino onder een plat dak, vier vensterassen breed. De bakstenen voorgevel bezit een met natuursteen bekleed souterrain. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde stucwaterlijsten. In de tweede as van rechts is de ingang, bestaande uit een dubbele paneeldeur, gesitueerd. De ingang wordt bekroond door een balkon met balusters, rustend op zware gebeeldhouwde consoles in neo-Lodewijk XIV-trant. Rechts daarvan bevindt zich een kleine ingang met rond bovenlicht, die uit 1935-1936 dateert toen het pand tot twee woningen werd verbouwd. De T-vensters bezitten rijk geprofileerde omlijstingen met sierstukken, bestaande uit een schelp en/of een maskerkop tussen acanthusbladeren. De souterrainramen zijn voorzien van ijzeren roosters. De gevel wordt afgesloten door een rijk versierde gootlijst, bestaande uit een fries met dubbele rechthoekige mezzanino-vensters, gebeeldhouwde bladconsoles met maskerkoppen en een tandlijst. De achtergevel is gepleisterd met ingekraste groeven. Het twee assen brede rechterdeel is als risaliet uitgebouwd. De gevel bevat voor het merendeel zes-ruits en vier-ruits vensters. De vensters van de eerste bouwlaag zijn vernieuwd. Daaronder bevindt zich het souterrain.

Waardering

Herenhuis van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van de rijke eclectische bouwstijl uit het derde kwart van de 19e eeuw en vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal. Als onderdeel van een serie van drie aaneengesloten, in een keer ontworpen herenhuizen heeft het pand tevens ensemblewaarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1868
1868
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kuhnel, B. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur
Meiners, J.D. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur