Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478024
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82866/102
Kadastrale aanduiding
Peize G 323
Kortlandsweg 31, 9321 GH te Peize

Omschrijving

Inleiding

PASTORIE in oorsprong daterend uit de achttiende eeuw maar rond 1880 grotendeels vernieuwd in opdracht van de Hervormde Kerk van Peize. Van oorsprong lag de pastorie buiten het dorp omdat het gebouw aanvankelijk ook als boerderij in gebruik was (een verbouwde schuur getuigt hiet nog van). De predikant kreeg zodoende een deel van zijn inkomen uit het boerenbedrijf. Vermeldenswaardig is de oprijlaan met dubbele rij eiken. De bescherming omvat het rond 1880 gebouwde woonhuis; de de sterk verbouwde schuur en de bijgeplaatste garage vallen wegens te weinig monumentale waarden buiten de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerde pastorie, bestaande uit een bouwlaag en gedekt door een met pannen belegd schilddak met aan de voorzijde een verhoogd middengedeelte; (niet origineel gedetailleerde) schoorstenen; eenvoudige goten op klossen. Gepleisterde gevels met plint; getoogde vensters; eenvoudig deels gewijzigde daklijst. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft in het midden een paneeldeur met gietijzeren sierroosters en getoogd bovenlicht in een gepleisterde en geprofileerde omlijsting. Het verhoogde middenstuk heeft schijnvoegen; in het midden een blindnis voorzien van omlijsting; aan weerszijden een getoogd raam; hoekrisalieten op bewerkte consoles.

Waardering

Pastorie van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling met als bijzonderheid de oorspronkelijke dubbelfunctie van pastorie en boerderij; van architectuurhistorisch belang vanwege de typologie en van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende kwaliteit ten opzichte van de omgeving.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1790
1790
globaal
verbouwing
1880
1880
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing