Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
478210
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82854/116
Kadastrale aanduiding
Roden M 1610
Schoolstraat 3, 9301 KB te Roden

Omschrijving

Inleiding

ONDERWIJZERSWONING behorende bij de naastliggende eveneens beschermde school (uit ca. 1890) en gebouwd in 1920 in typerende Interbellum-architectuur. Van bescherming uitgesloten zijn de bijgebouwde schuurtjes.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd, in baksteen opgetrokken woonhuis gedekt door een hoogopgaand zadeldak belegd met cementpannen; schoorsteen in de nok. De gevelopbouw wordt bepaald door een trasraam in koppenverband, opgaand metselwerk in kruisverband; vier markant geplaatste hoekerkers met plat; goten op uitkragend metselwerk. Zuidelijke topgevel met entree voorzien van gemetselde omlijsting met daarbinnen een geprofileerde houten omlijsting. Verdieping met 6-ruits schuiframen met tussen de ramen hoogopgaande in reliëf gemetselde lisenen; gepleisterde spaarvelden; trijs boven een 8-ruits zolderraam. De noordelijke zijgevel is in vergelijkbare stijl opgebouwd maar heeft aan de achterzijde een verbreding waarin een dubbel kozijn en twee 4- ruits ramen.

Waardering

Woning van cultuurhistorisch belang vanwege de specifieke functionele ontwikkeling in relatie met het naastliggende schoolgebouw; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp, de vormgeving, de gaafheid en de regionale zeldzaamheid; van stedebouwkundig belang vanwege de samenhang met de school en de betekenis voor de overige brink-bebouwing.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Onderwijzerswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
stijlzuiver